[[FotoArtNew? &fotka=`/assets/images/MJF/DCF-2005.jpg` &alt=`wywiad,Sri Lanka (Cejlon),tajniki produkcji,herbaciane krainy,rodzaje herbat,herbaty czarne,degustacja,marka Dilmah,Merrill J. Fernando` &title=`Herbaty Watte - cejlońskie terroir ` &w=`624` &f=`png` &zast=`14

Herbaty Watte - cejlońskie terroir

Herbaty Dilmah Watte porównywane są do win. Na czym polega to zaskakujące podobieństwo?

Dilhan C. Fernando: Czarne herbaty Dilmah pochodzą z różnych wysokości cejlońskich upraw, w związku z czym różnią się smakiem, aromatem, kolorem liści i barwą naparu. Kiperzy odnajdują w nich cechy charakterystyczne dla różnych gatunków win - szampana, Caberneta, Pinot Noir i Shiraz. Trzeba pamiętać, że to swego rodzaju metafory - nie chodzi tu o podobieństwo smaków, ale raczej charakterów. Na przykład Dilmah Ran Watte jest - podobnie jak najlepsze szampany - lekka, lekko ostra, wytrawna, z dużym bukietem aromatów m.in. owocowych i korzennych.

Skoro smak tych herbat zależy od miejsca uprawy, to mamy tu do czynienia z herbacianymi terroir…

Ideę terroir powołali do życia dwunastowieczni mnisi z Burgundii, którzy jako pierwsi dostrzegli zależność pomiędzy miejscem uprawy winorośli a smakiem, kolorem i mocą gotowego wina oraz rozróżnili pierwsze burgundzkie terroir. Od początku terroir było synonimem zaangażowania i miłości do uprawianych winorośli – mnisi smakowali nawet glebę, aby lepiej zrozumieć jej charakter i wyjątkowość, a przez to dotrzeć do istoty wina. W przypadku herbaty określenie to dotyczy wpływu, jaki warunki środowiska wywierają na uprawiane rośliny: położenie plantacji, jej ekspozycja, gleba i geologia, klimat i lokalne warunki pogodowe. 

Na czym polega magia terroir?

Na niepowtarzalności. Każda partia herbaty z każdego kolejnego zbioru jest przecież nieco inna, posiada nieco inne niuanse. Prawdziwi znawcy i kiperzy potrafią – podobnie jak w przypadku roczników wina – rozpoznać lepsze i nieco słabsze partie. Kiedy piję herbatę z danego ogrodu, mam wrażenie, że dowiaduję się o niej całej prawdy, staram się wyobrazić sobie warunki, w których rosły te akurat liście, czasem zachwycam się wyczuciem kipera, innym razem mam wątpliwości... 

Na ile ważny jest tu człowiek? Czy herbaty mają swoich „autorów”?

Oczywiście! O wyjątkowości herbaty można mówić tylko wówczas, kiedy zostanie ręcznie zebrana, starannie przetworzona i oczywiście od razu zapakowana w miejscu zbiorów – tylko wtedy zachowa swoje rozpoznawalne cechy. Dlatego mawia się czasem mądrze, że herbata to dzieło hojnej natury i mistrzowskiej ręki człowieka. Najlepsze herbaty, podobnie jak największe wina, mają swoich autorów. Na przykład autorem wszystkich herbat Dilmah jest mój ojciec - Merrill J. Fernando. Jest kiperem od 60 lat, zna każdą cejlońską plantację i co bardzo ważne - jest plantatorem uprawiającym herbatę. Zna się na herbacie pod każdym względem. 

Jakie terroir mógłby nam Pan polecić?

Aby opowiedzieć o wyjątkowych cechach herbaty, najlepiej dysponować skalą porównawczą. Jako doskonałą ilustrację terroir, a jednocześnie dobre ćwiczenie kiperskie proponuję dwie herbaty - uprawianą najwyżej Dilmah Ran Watte oraz nizinną Yata Watte.

Czego my – początkujący kiperzy – powinniśmy w nich szukać? 

Ran Watte (dosłownie: Złoty Ogród) pochodzi z dachu raju, czyli plantacji położonych w najwyższych partiach Sri Lanki, w regionie Nuwara Eliya, na wysokości ok. 1800 m n.p.m. Świeże i chłodne powietrze sprawia, że Ran Watte jest lekka, ale jednocześnie ostrawa i wytrawna, ukształtowana przez wiatr, zimne noce i słoneczne dnie. Jej barwa jest żywa, złotopomarańczowa. 

Z kolei Yata Watte rośnie u wybrzeży Oceanu Indyjskiego, na wysokości do 305 m n.p.m., na plantacji Kiruwana Ganga w regionie Ruhuna, niedaleko miasta Galle. Tu z kolei jest gorąco i wilgotno, więc nizinna Yata Watte (Dolny Ogród) jest ciężka, dojrzała, wręcz kremowa w smaku i esencjonalna, prawie czekoladowa w barwie. Powiedziałbym, że ma bardziej klasyczny smak i aromat od nieco ekstrawaganckiej Ran Watte.

[[FotoArtNew? &fotka=`/assets/images/MJF/advice.jpg` &alt=`wywiad,Sri Lanka (Cejlon),tajniki produkcji,herbaciane krainy,rodzaje herbat,herbaty czarne,degustacja,marka Dilmah,Merrill J. Fernando` &title=`Herbaty Watte - cejlońskie terroir ` &w=`624` &f=`png` &zc=`1`&zast=`14 [[FotoArtNew? &fotka=`/assets/images/produkty/watte/watte025-E.jpg` &alt=`wywiad,Sri Lanka (Cejlon),tajniki produkcji,herbaciane krainy,rodzaje herbat,herbaty czarne,degustacja,marka Dilmah,Merrill J. Fernando` &title=`Herbaty Watte - cejlońskie terroir ` &w=`624` &f=`png` &zc=`1`&zast=`14 [[FotoArtNew? &fotka=`` &alt=`wywiad,Sri Lanka (Cejlon),tajniki produkcji,herbaciane krainy,rodzaje herbat,herbaty czarne,degustacja,marka Dilmah,Merrill J. Fernando` &title=`Herbaty Watte - cejlońskie terroir ` &w=`624`` &f=`png` &zc=`1`&zast=`14 [[FotoArtNew? &fotka=`` &alt=`wywiad,Sri Lanka (Cejlon),tajniki produkcji,herbaciane krainy,rodzaje herbat,herbaty czarne,degustacja,marka Dilmah,Merrill J. Fernando` &title=`Herbaty Watte - cejlońskie terroir ` &w=`624` &f=`png` &zc=`1`&zast=`14 [[FotoArtNew? &fotka=`` &alt=`wywiad,Sri Lanka (Cejlon),tajniki produkcji,herbaciane krainy,rodzaje herbat,herbaty czarne,degustacja,marka Dilmah,Merrill J. Fernando` &title=`Herbaty Watte - cejlońskie terroir ` &w=`624` &f=`png` &zc=`1`&zast=`14 [[FotoArtNew? &fotka=`` &alt=`wywiad,Sri Lanka (Cejlon),tajniki produkcji,herbaciane krainy,rodzaje herbat,herbaty czarne,degustacja,marka Dilmah,Merrill J. Fernando` &title=`Herbaty Watte - cejlońskie terroir ` &w=`624` &f=`png` &zc=`1`&zast=`14 [[FotoArtNew? &fotka=`` &alt=`wywiad,Sri Lanka (Cejlon),tajniki produkcji,herbaciane krainy,rodzaje herbat,herbaty czarne,degustacja,marka Dilmah,Merrill J. Fernando` &title=`Herbaty Watte - cejlońskie terroir ` &w=`624` &f=`png` &zc=`1`&zast=`14 [[FotoArtNew? &fotka=`` &alt=`wywiad,Sri Lanka (Cejlon),tajniki produkcji,herbaciane krainy,rodzaje herbat,herbaty czarne,degustacja,marka Dilmah,Merrill J. Fernando` &title=`Herbaty Watte - cejlońskie terroir ` &w=`624` &f=`png` &zc=`1`&zast=`14 [[FotoArtNew? &fotka=`` &alt=`wywiad,Sri Lanka (Cejlon),tajniki produkcji,herbaciane krainy,rodzaje herbat,herbaty czarne,degustacja,marka Dilmah,Merrill J. Fernando` &title=`Herbaty Watte - cejlońskie terroir ` &w=`624` &f=`png` &zc=`1`&zast=`14
Powrót na górę strony