Herbata mrożona

Herbata mrożona, znana już od ponad stu lat, jest zdrowa, orzeźwiająca i skutecznie gasi pragnienie. Przygotowana samodzielnie ze świeżych herbcianych liści, prawdziwa herbata mrożona daje nieograniczone możliwości wykorzystania naszej pomysłowości i fantazji - może być serwowana na setki sposobów. Oto przepis bazowy, od którego rozpocząć możecie własne poszukiwania.

Do przygotowania prawdziwej herbaty mrożonej wykorzystujemy czarne herbaty aromatyzowane Dilmah w torebkach 2g lub 15g.

Sposób przyrządzenia (torebki 2g):

Należy przygotować dwukrotnie mocniejszy napar niż zwykle – przez 5-6 minut w 200 ml wrzątku parzymy 1 lub 2 torebki herbaty. Następnie do szklanki wypełnionej kostkami lodu wlewamy najpierw odrobinę syropu z trzciny cukrowej, a później, bardzo powoli, świeżo zaparzoną esencję. Błyskawicznie schłodzona lodem, herbata mrożona pozostanie klarowna i będzie się pięknie prezentować w przezroczystej szklance. Zamiast syropu z trzciny cukrowej możemy użyć cukru – wówczas słodzimy esencję przed przelaniem jej do szklanki z lodem.

Sposób przyrządzenia (torebki 15g):

W celu przygotowania herbaty mrożonej w lokalu gastronomicznym polecamy 15 g torebki herbat czarnych Dilmah Real Tea Iced Tea (RTIT) o sześciu egzotycznych aromatach: angielskiego toffi, mango, czarnej jagody, mandarynki, róży z wanilią oraz truskawki z miętą. Z jednej torebki otrzymujemy ponad litr zimnego napoju. Torebkę umieszczamy w żaroodpornym dzbanku o pojemności 1 litra. Następnie zalewamy ją 500 ml wrzątku i parzymy ok. 6 minut, poruszając torebką od czasu do czasu. Tak przygotowaną esencję chłodzimy, dopełniając zawartość dzbanka kostkami lodu, i słodzimy syropem cukrowym lub cukrem.

Herbata mrożona może być przechowywana w lodówce nawet osiem godzin pod warunkiem, że zabezpieczymy ją przed wpływem obcych aromatów.


 

Powrót na górę strony